Контакти

Адрес:

гр.Варна, Бизнес Център „Евксиноград“, бул.Княз Борис I 296

Телефон:

0895 26 46 96

дизайнерски апартамент във варна тапет малък ъглов диван сиво кресло кръгъл килим

Проект и реализация на интериорен дизайн на малко жилище – предизвикателствата в 50 кв.м

Кое жилище наричаме малко?

Естествено, че е субективно.. Но за нас от Studio One апартамент с площ под 50 кв.м определено може да се нарече малък.

В края на миналата година завършихме успешно реализацията на проекта ни „MV“, който спада именно към тази категория жилища. Цялата фотосесия на проекта можете да разгледате тук.

Антрето

Строителят беше оставил в антрето ниша за „нещо като килер“. Нишата беше малка, но прекалено дълбока, за да сложим само вграден гардероб. Решихме да направим малък дрешник за якета и обувки, но тогава възникна въпроса какъв да е достъпа до него. Нямаше вариант за стандартна врата с крило, тъй като нямаше място да се отваря в нито едната посока. Ето защо заложихме на сгъваема МДФ врата. Можете да я видите в youtube.

Банята

Банята си беше казус за интериорния дизайн. Със своята квадратура от 2,6 кв.м, помещението не предлагаше много варианти за разпределение. Разместихме изводите, за да може да стане максимално функционално. Изискване на клиентите беше да има задължително душ-кабина, а не само параван, мивката да е колкото се може по-голяма, а освен това бойлерът беше предвиден да бъде в това помещение. Клиентите искаха и лира, за да им е комфортно през зимата. Е, справихме се и с това предизвикателство.

Сложихме малка душ-кабина с размери 80х80 см, разбира се – обла, за да не отнемаме прекалено от оскъдната площ. Логично решение беше стените да са бели (и полирани), така както и санитарията и шкафа под мивката. Решихме бойлерът да е плосък и да го позиционираме зад вратата, а под него – желаната от клиентите лира. Таванът в банята е опънат – бял гланц, в синхрон с полирания гранитогрес на стените. Опънатият таван е добро решение, ако искате да нямате проблеми с мухъл. Е, освен ако не сте върли привърженици на изцяло естествените материали.

Дневният тракт

Както в повечето случаи при новото строителство, и в този апартамент имаме отворен план на дневната, тоест хол и кухня са в едно помещение. Е, отворен … колко да е отворен като става дума за 20 кв.м

Изискванията на клиентите за тази зона бяха следните: тук трябваше да намерим място за пералня; да има ъглов диван (но и задължително разтегателен – „и ако може да не е с онези неудобни пружини“); трапезна маса, на която да могат да се настаняват 8 човека; да намерим място за бар плот със столове. Изпълнихме всички тези изисквания, а също така и успяхме да съчетаем стиловете, които двамата собственици на жилището харесват. Жената пожела модерен интериор, а мъжът си представяше по-скоро винтидж излъчване. Туширахме разногласията им и както обичаме да практикуваме в нашите проекти – съчетахме „старо с ново“.

Трапезната маса е на водещ италиански производител, разтяга се и от 120 см достига до 180 см, за да настани всички гости във веселите вечери, които двойката организира. Столовете за хранене, както и тези на бара, ще радват обитателите с испанско качество. Трапезните столове са с дискретно въртящи се седалки за комфорт. А столчетата на бара са подбрани да бъдат компактни, но в същото време удобни. А относно бара – оставихме го „във въздуха“ с цел по-интересна визия и усещане за простор.

И в дневното пространство продължихме линията на белия мрамор, решен за гърба на кухнята, както и холната маса с естествени дъбови крачета.

Диванът пристигна от Италия и при желание и нужда се превръща в истинска спалня за гости с удобен матрак. Тапетът зад него е принтиран по поръчка специално за този интериор, омагьосва с изявен характер и заедно с килима създават хипнотичен ритъм.

Преценихме, че за това помещение ще е най-добре да имаме само един ред завеси (полупрозрачни), за да не утежняваме и смаляваме допълнително пространството. Пердетата имат лек десен, който успешно кореспондира с подредбата на паркета на пода – „рибя кост“.

Спалнята

Клиентите искаха максимално място за съхранение (както повечето хора) и си е предизвикателство да се проектира интериорен дизайн в 9 кв.м помещение, предвидено за спалня, така, че да има място за всичко.

Друго изискване беше тук да няма климатик или конвектор. Решихме отоплението да се осъществява с електрическа камина, която е добър избор при толкова малки помещения. Стената с камината освен уют, красота и топлина, предлага и доста скрити шкафове, продължаващи в другата стена като гардероб с плъзгащи врати. За да използваме максимума от стената за гардероб, го направихме почти плътно до вратата, а ключовете за осветлението изведохме на страницата на гардероба.

За да имаме обаче толкова шкафове и гардероб, трябваше да „издирим“ спалня с минимални габарити (за да остане все пак място да се минава спокойно отвсякъде). Леглото трябваше да е с колкото се може по-тънка табла (но в същото време тапицирана – за комфорт), за да може да се преминава спокойно между леглото и камината. Намерихме я отново при нашите приятели италианци 🙂

За да „стоплим“ положението в бялата спалня, и тук продължихме идеята с ретро тухлите в керемиден цвят и както и в дневната ги подчертахме с лед подсветка. Към минималистичната бяла визия, „нахално“ сложихме масички във формата на листа от състарен метал и blackout пердета в тъмно кафяво с меден отблясък. Лампите на масичките са от естествен мрамор, а ретро крушките се закачат по форма с кувертюрата на леглото.

5 основни съвета от нас при обзавеждане на малко жилище

Внимавайте с техническите детайли (обръщайте внимание къде са изведени ВиК връзки, ел. ключове и контакти), за да не стане така, че ще възпрепятстват функционалността и постигането на естетически резултат. Премествайте, добавяйте, махайте докато е време (преди шпакловка и боя).

Заложете или на много светли цветове, или пък на умерени към силни контрасти.

Обръщайте прецизно внимание на размерите на мебелите и осветителните тела, които закупувате (при малките жилища всеки см е от значение).

Предвиждайте достатъчно светлина – както изкуствена, така и естествена. Избягвайте поставянето на тъмни завеси в малката дневна (има и изключения- когато е с конкретна стратегия 🙂 )

Сложете акценти, които да привличат погледа и да отвличат вниманието от размера на помещението (например картина/декоративни пана/интересен лампион и др.) Но не прекалявайте. Ако претрупате- ще изглежда още по-тясно, отколкото е 🙂

Ние използваме бисквитки. Продължавайки да използвате сайта, Вие се съгласявате с това. Прочетeте условията.